Mali: algemene informatie

Mali werd onafhankelijk op 22 september 1960. Tot dan was het een West-Afrikaanse Franse kolonie.

Mali is een Sahelland, waarvan het zuiden in de savannes ligt en het noorden in de Sahara.

De hoofdstad van Mali is Bamako, een stad met ongeveer 2,7 miljoen inwoners. Het land zelf telt ongeveer

20 miljoen inwoners en is het op vijf na grootste land van Afrika.

Mali heeft geen directe toegang tot de zee, maar heeft wel 2 belangrijke rivieren: de Niger en de Senegal.

Mali is een land waar verschillende culturen en bevolkingsgroepen leven. De Toeareg, Moren en Peulen zijn nomaden. Onder de sedentaire bevolkingsgroepen zijn de Bambara de grootste groep, maar er leven ook Malinké, Sarakolé, Sénoufou, Bozo, Dogon, Bobo en Toucouleur. De officiële voertaal is Frans maar de bevolking spreekt hoofdzakelijk inlandse talen, waarvan het Bambara het meest gebruikt wordt.

Officieel zijn de meeste Malinezen moslims en in elk dorp vindt men wel een moskee. Maar sommige Malinezen beleven de traditionele religie en er is ook een kleine minderheid christenen.

Mali is een ontwikkelingsland en behoort tot de armste landen ter wereld.  Landbouw is de voornaamste bron van inkomsten, maar het grillige klimaat met regelmatig terugkerende periodes van droogte doet de oogsten geregeld mislukken. De nomaden proberen te leven van veeteelt. Ook in de mijnbouw van ijzer, koper, goud, …  zien sommige Malinezen hun heil, maar blijkbaar zijn de voorraden niet voldoende om aantrekkelijk te zijn.

Het onderwijs in Mali vecht al jaren tegen een hoge graad van analfabetisme ( 23 tot 46%), dat hoger ligt

bij de vrouwen dan bij de mannen. De laatste decennia breidt het hoger onderwijs zich ook buiten de hoofdstad uit.

De gezondheidszorg kent vele problemen: onvoldoende of niet efficiënte voorzieningen op het platteland, zodat slechts 1/3 van de bevolking toegang heeft tot medische zorg. Hierdoor blijft de kindersterfte hoog (1 op 5 tijdens de eerste 5 levensjaren) en overstijgt de gemiddelde levensverwachting nauwelijks 60 jaar. 

Buitenlandse hulp is en blijft voorlopig een belangrijke pijler voor de ontwikkeling van Mali.